Sunucu Yedek Parça ve Aksamları : HDD-SSD

05-07-2024 10:48
Sunucu Yedek Parça ve Aksamları : HDD-SSD

Harddisk Ne İşe Yarar?

Harddisk, Türkçede "sabit disk" veya "sabit sürücü" olarak bildiğimiz bilgisayar bileşenleri içindeki en önemli şeylerden biridir. Harddisk veya kısa tabiriyle HDD bilgisayarda verileri saklamak veya taşımak için yıllardır kullanılan bir donanım birimidir. Artık verilerin çok önemli şeyler olduğu günümüzde iyi bir şekilde saklanması gerekir. Sizin de aklınızda harddisk ne işe yarar gibi soruların cevaplarını yazının devamında öğrenebilirsiniz.

Harddiskin Cihazlar için Önemi Nedir?

Harddiskin Cihazlar için Önemi Nedir?

Harddisk cihazların performansını en çok etkileyen bileşenlerden bir tanesidir. Bilgisayar harddisk ne işe yarar diye merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki fotoğrafları, dosyaları, oyunları ve daha birçok veriyi taşırlar. Yani depolama için oldukça elzem bir şeydir. Bilgisayarınızdaki işleminiz de harddiske bağlıdır. Eğer işlemleriniz yavaşlamış veya uygulamaların açılış süreleri de ağırlaşmışsa bu harddiske binen yükün fazlalığından olmaktadır. Bu sorunu çözmek için bazı dosyaları silebilir veya önbelleği temizleyebilirsiniz.

Onun haricinde SSD harddisk de kullanabilirsiniz. SSD harddisk ne işe yarar diye merak ediyor olabilirsiniz. SSD harddiskler özünde sabit disklerin yerini alan daha hızlı ve güvenli veri depolama aygıtlarından biridir. Birçok uygulamanın ve oyunun daha hızlı açılmasını sağlarlar. SSD harddiskler bünyelerinde mekanik parça bulundurmadıklarından hem küçüktürler hem de dışarıdan gelecek darbelere karşı daha güvenlidirler. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara kolayca takılabilen SSD’lerin günümüzde işi daha da kolaylaştıracak taşınabilir formları da vardır.

Taşınabilir Harddisk Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlamak için geniş depolama alanına ihtiyaç duyulur. Bu depolama alanı ile fotoğraf, uygulama, video ya da belge gibi pek çok kişisel bilgileri saklayabilir ve koruyabilirsiniz. Bilgisayar ve diğer teknolojik cihazların içerisinde bulunan harddisklerin yanı sıra taşınabilir harddiskler de kullanılmaktadır. Fotoğraf, video, belge gibi pek çok bilgiyi saklayabilen taşınabilir harddiskler bilgisayar ya da akıllı telefonlara bağlanarak kullanılmaktadır. Bilgisayarınızdaki ya da diğer akıllı cihazlarda fazla yer kaplayan ve dolayısıyla çalışmasını yavaşlatan belgeleri harddiske kopyalamak yer açabilirsiniz.

İlk kullanılmaya başlandığı zamanlarda 500 GB kapasiteye sahip olan taşınabilir harddiskler günümüzde 2 TB kapasiteye kadar artış göstermektedir. Taşınabilir harddisk ne işe yarar sorusunu cevaplandırdıktan sonra laptop harddisk ne işe yarar sorusunu cevaplandıralım. Harddiskler sadece kişisel bilgilerin saklanmasını değil aynı zamanda laptopda bulunan işletim sisteminden yazılıma kadar pek çok veriyi de saklar. Dahili ve harici olarak iki farklı şekilde bulunan harddisk dahili yani HDD olmadan bilgisayar ve laptopların çalışması mümkün değildir.

Ne Kadar Büyüklükte Bir Harddiske İhtiyacınız Var?

Ne Kadar Büyüklükte Bir Harddiske İhtiyacınız Var?

Sabit disk ile size ait tüm dijital varlığı güvenli bir şekilde depolayabilir ve saklayabilirsiniz. Peki, farklı depolama alanlarına sahip harddiskler varken ihtiyacınız olan büyüklüğü seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Disklerin depolama alanları bazı durumlara göre değişiklik gösterir. Eğer az miktarda veriyi saklamak istiyorsanız ya da her bir iş için ayrı disk kullanmak istiyorsanız daha küçük alanlı harddiskler kullanabilirsiniz.

Fakat, bilgisayarın içindeki tüm verileri bir arada tutmak isterseniz bu durumda daha büyük depolama alanı bulunan harddiskleri tercih etmelisiniz. Bilgisayarınızda bulunan dahili disk alanını genişletmek isterseniz yeni bir dahili disk ekleyerek depolama alanını genişletebilirsiniz. Peki, 1 TB harddisk ne işe yarar? Geniş depolama alanına sahip olduğu için daha sık tercih edilen 1 TB kapasiteli harddisk diğerleri ile aynı işleve sahiptir.


SSD'ler nasıl çalışır?

Katı hal sürücüleri (SSD), verileri depolamak ve almak için bir dizi entegre devreden oluşan kalıcı flash bellek içerir.

Bir SSD'nin içinde, ızgara düzenlerinde olan kayan geçit transistörleri görürsünüz. Bu ızgaralar içindeki her satır sayfa olarak adlandırılır ve çok sayıda sayfa bir blok oluşturur.

Bir SSD bu bloklar içinde bilgi depolar. Kayan geçit transistörlerinde farklı elektriksel yükler, ikili sistemde birlere ve sıfırlara çevrilir. Bu ikili sistem, bir SSD'nin veri iletme yoludur. Bir SSD denetleyicisi, belirli verilerin sürücüde nerede saklandığını izler, bu da masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızdaki verilere erişmenizi sağlar.

HDD'ler nasıl çalışır?

Katı hal sürücülerinin (SSD) aksine sabit disk sürücüleri (HDD), verileri depolamak ve almak için birlikte hareket eden birkaç mekanik parçaya sahiptir.

Bir HDD cihazının içinde, manyetik kaplamalı döner diskler bulunur. Her diskte, segment olarak adlandırılan yollar veya eş merkezli daireler vardır. Her yol ve sektör numarası, HDD teknolojisinin verileri düzenlemek ve bulmak için kullandığı benzersiz bir adres oluşturur.

Bir motor, okuma/yazma kafasına sahip dahili bir uyarıcı kolunu döndürür. Okuma/yazma kafası, belirli segmentlerdeki elektriksel yük bilgilerini okuyarak bilgileri kaydeder ve alır. HDD'nin G/Ç denetleyicisi ve işletim sistemi, mekanik parçalara neyi, ne zaman yapacaklarını söyler.

HDD ve SSD: Temel farklar

Hem katı hal sürücüleri (SSD) hem de sabit disk sürücüleri (HDD) kullanıcıların dosyaları depolamasına olanak tanısa da farklı şekilde çalışırlar. SSD ile HDD arasında farklılıkların çoğu, teknolojideki ilerlemelerden kaynaklanmaktadır. 

Okuma süreci

Okuma işlemi, HDD ve SSD'lerin cihazlarındaki verileri nasıl aldığıdır.

Bir HDD'den veri almasını istediğinizde, G/Ç denetleyicisine bir sinyal gönderilir. Denetleyici, daha sonra uyarıcı koluna sinyal göndererek gerekli verilerin nerede olduğunu belirtir. Okuma/yazma kafası, bu adresteki baytların yükünü okuyarak verileri toplar. Bir HDD'nin gecikme süresi, uyarıcı kolunun doğru yola ve bölüme geçmesinin ne kadar sürdüğünü ölçer. 

SSD'lerin hareketli parçaları yoktur. Verileri almaya çalıştığınızda, SSD denetleyicisi veri bloğunun adresini bulur ve yükünü okumaya başlar. Blok boşta ise çöp toplama adı verilen bir işlem başlar. Bu işlem etkin olmayan blokları siler ve yeni verilerin depolanması için yer açar.

Yazma süreci

Yazma işlemi, HDD ve SSD'lerin yeni bilgileri nasıl kaydettiğidir.

Bir HDD'deki her parça ve bölüm, verileri depolamak için yeni bir konumdur. Yeni verileri kaydetmeye çalıştığınızda okuma/yazma kafası en yakın kullanılabilir konuma taşınır. Taşındıktan sonra, gerekli baytların yükünü değiştirir ve bilgileri ikili olarak bu parçaya ve bölüme kaydeder. Dahili bir HDD algoritması, verileri yazmadan önce işler ve bu da verilerin doğru şekilde biçimlendirilmesini sağlar. 

Bir SSD'deki verilerin herhangi bir bölümünü değiştirdiğinizde veya yeniden yazdığınızda, tüm flash bloğunun güncellenmesi gerekir. SSD ilk olarak, eski verileri mevcut bir bloğa kopyalar. Ardından, orijinal bloğu siler ve değişiklikleri içeren verileri yeni bloğa yeniden yazar. SSD'ler, verileri taşımak ve geçici olarak çoğaltmak için ekstra dahili alana sahiptir. Bir kullanıcı olarak, bu ek depolama alanına erişemezsiniz. 

Performans

SSD'ler daha hızlı çalışır ve HDD'lerden daha az enerji kullanır. Bunu, büyük dosyaları taşıdığınızda görebilirsiniz. SSD'ler dosyaları 500 MBps'den yüksek hızlarda kopyalayabilir. Daha yeni SDD'ler 3.500 MBps'ye kadar bile çıkabilir. Öte yandan, HDD'ler yalnızca 30-150 MBps'de aktarım yapar. 

SSD'ler, uygulamaları çalıştırma konusunda da daha hızlıdır. SSD'ler okuma/yazma işlemini 50-250 MBps'de gerçekleştirirken, HDD'ler aynı işlemi 0,1-1,7 MBps'de gerçekleştirir. HDD hızı, disk dönüş hızı ile sınırlıdır. Disk dönüş hızları, dakikada 4200-7200 dönüş (RPM) ile sınırlıdır ve bu da HDD'leri elektronik SSD'lerden daha yavaş kılar.

Depolama kapasitesi

Hem HDD'ler hem de SSD'ler geniş depolama kapasitesi sağlar. Bununla birlikte, daha uygun maliyetli olduklarından daha büyük HDD'leri görmek çok daha yaygındır. Bir SSD'de veri depolama, GB başına 0,08- 0,10 USD'ye mal olurken, bir HDD'nin maliyeti GB başına yalnızca 0,03-0,06 USD'dir. 

Dayanıklılık

HDD'ler, kendilerini kırılmaya karşı savunmasız hale getiren hareketli mekanik parçalara sahiptir. Bir HDD'yi düşürürseniz dahili kolların uyarıcı kollarına ve dolayısıyla cihaza zarar verebilirsiniz. Bir HDD'nin hareketli parçaları daha fazla enerji tükettiğinden ve ısı yaydığından cihazın ömrü kısalır.

SSD'ler mekanik parçalara sahip olmadığından daha dayanıklıdır. Ayrıca daha az enerji tüketirler ve böylece daha serin çalışırlar. Bununla birlikte, bir bloğa verileri yalnızca sınırlı sayıda yeniden yazabilirsiniz.

Bazı blokların diğerlerinden önce bozulmasını önlemek için SSD'ler aşınma dengelemesi adlı bir süreç kullanır. Aşınma dengelemesi, tüm blokların okuma/yazma işlemlerinde eşit olarak kullanılmasını sağlar. SSD'ler, orijinal bloğu sildiğinde yinelenen verileri yeniden yazma ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı olan trim adlı bir teknik de kullanır.

Güvenilirlik

Hem SSD hem de HDD'de kayıp veya bozuk verileri kurtarabilirsiniz. Ancak, SSD'ler eski veri dosyalarının üzerine yazar, bu da kurtarmayı daha karmaşık hale getirir. Hasarlı bir SSD'den veri kurtarmak için, doğru ekipmana sahip bir uzmana gitmelisiniz.

Bir teknoloji parçası olarak HDD'ler çok daha uzun süredir kullanılmaktadır. Bu durum, içerdikleri okuma/yazma süreçleriyle birlikte, bu cihazlardan veri kurtarmayı daha kolay kılar.

Bununla birlikte, hiçbiri veri bozulmasına karşı dokunulmaz değildir. Bu nedenle, veri yedekleme ve kurtarma, yazılım düzeyinde yedeklilik ve veri çoğaltma aracılığıyla en iyi şekilde yönetilir.

Kullanım zamanı: SSD ve HDD

Yüksek hızlara ihtiyaç duyduğunuzda veya büyük veri hacimlerinde sık okuma/yazma işlemleriyle uğraştığınızda katı hal sürücüsünü (SSD) kullanmalısınız. SSD'ler veri analizi veya oyun iş yükleri için daha iyi bir seçimdir.

Öte yandan, veri yedeklemeleri, veri arşivleri veya yoğun aktarım hızı gerektiren iş yüklerini ele alıyorsanız sabit disk sürücüsü (HDD) daha iyi bir seçenektir. HDD'ler, seyrek erişimli ve yüksek hacimli verileri depolamak için daha uygun maliyetlidir.

Farklılıkların özeti: SSD ve HDD

 

SSD

HDD

Kısaltmaların anlamları:

SSD, Katı Hal Sürücüsü anlamına gelir.

HDD, Sabit Disk Sürücüsü anlamına gelir.

Nasıl çalışır?

SSD'ler verileri elektronik devrelerde depolar.

HDD'ler verileri mekanik olarak hareket eden manyetik disklerde depolar.

Okuma süreci

Bir SSD denetleyicisi doğru adresi bulur ve yüklerini okur.

Bir HDD G/Ç denetleyicisi, uyarıcı kolunu hareket ettiren bir sinyal gönderir. Daha sonra, okuma/yazma kafası yükleri okur.

Yazma süreci

SSD, verileri yeni bir bloğa kopyalar ve ardından eski bloğu siler. Daha sonra yüklerini değiştirerek yeniyi eski bloğa yazar. 

HDD, okuma/yazma kafasını en yakın kullanılabilir konuma taşır. Daha sonra o alandaki bitlerin yükünü değiştirerek verileri yazar.

Performans

SSD'ler daha hızlıdır. Sessizdir ve daha serin çalışırlar.

HDD'ler, disklerinin hareket etmesi gerektiğinden daha yavaştır. Daha fazla ısı salar ve gürültülüdürler.

Maliyet

SSD'ler daha pahalıdır.

HDD'ler daha az maliyetlidir ve daha büyük depolama hacimleri ticari olarak popülerdir.

Dayanıklılık

SSD'ler elektroniktir ve bu da onları hasara daha az eğilimli hale getirir.

HDD'ler kendilerini nispeten daha az dayanıklı hale getiren hareketli mekanik parçalara sahiptir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.